Sähkönkäyttäjästä sähköpäättäjäksi – kulutusjoustohankkeen myötä lisää vaikutusmahdollisuuksia energia-asioihin

Leppäkosken Energia osallistuu Suomen tasolla poikkeukselliseen usean energiayhtiön tutkimusyhteistyöhön. Hankkeessa tutkitaan, miten omakotitaloasujan rooli sähkömarkkinoilla voisi muuttua sähkönkuluttajasta sähköpäättäjäksi. Kulutusjoustohankkeen aikana Leppäkosken testiryhmään kuuluvien asiakkaiden koteihin asennetaan sähkönkulutusta ohjaavia älykotiratkaisuja. Asiakkaiden kokemusten perusteella voidaan kehittää ja tarjota entistä parempia palveluita energiahallintaan liittyen.

Testiin ilmoittautuneiden asiakkaiden sähkön kulutusta ohjataan uudenlaisella tarkkuudella lämpötilasensoreiden ja älykkään teknologian avulla. Älykotilaitteet ohjaavat käyttämään sähköä vain silloin, kun se on tarpeen esimerkiksi tietyn sisälämpötilan saavuttamiseksi ja erityisesti silloin, kun pörssisähkön tuntihinta on alhaisin. Näin ollen asiakkaan käyttämän energian määrä laskee ja kilowattituntihintakin pienenee pörssisähköä käyttävillä asiakkailla.

Sähkön käytön ohjaus vain todellisen tarpeen ja sähköverkon kuormituksen mukaisesti hillitsee ilmastonmuutosta. Kun sähkön tarve on valtakunnallisesti suurta, joudutaan sähköä tuottamaan enemmän päästöjä aiheuttavilla tuotantomuodoilla ja tällöin sähkön tuntihinta pörssissä on tyypillisesti suurempi. Samalla ratkaisulla säästetään siis kustannuksia, mutta myös luontoa.


Usein kysytyt kysymykset kulutusjoustosta

Mitä kulutusjousto tarkoittaa? Miten se eroaa kysyntäjoustosta?

Kulutusjousto tarkoittaa samaa asiaa kuin kysyntäjousto. Älykotijärjestelmä säätää sähkönkulutusta automaattisesti sähkön tarpeen ja sähköverkon kuormituksen mukaan. Näin sähköverkossa voidaan lisätä ympäristöystävällistä sähköntuotantoa kuten tuulivoimaa sekä tarjota asiakkaalle mahdollisuus vaikuttaa omaan hiilijalanjälkeen ja pienentää sähkölaskuaan.

Näkyykö kulutusjoustohankkeeseen osallistuminen asumismukavuudessa?

Ei näy. Sähkönkäytön ohjaaminen keskittyy sellaisten toimintojen ohjaamiseen, joilla ei ole suoraa vaikutusta asumismukavuuteen. Sähkölämmitystä ohjataan taustalla toimimaan aiempaa fiksummin ja esim. lämminvesivaraajan käynnistämistä voidaan siirtää muutamalla tunnilla eteenpäin.

 

Miksi pörssisähköä käyttävät asiakkaat saavat enemmän hyötyjä älykotilaitteista?

Älykotilaitteiden avulla kodin sähkön kulutusta saadaan kokonaisuudessaan vähennettyä. Jos asiakas on valinnut itselleen pörssisähkösopimuksen, alenee kokonaiskulutuksen ohella myös kilowattituntihinta, koska älylaitteet ohjaavat kulutusta (esim. lämminvesivaraajan käyttöä) aina edullisimmille spot-tuntihinnoille.

Miksi omakotiasujan kannattaa valita pörssisähkösopimus?

Olipa kyseessä suora tai varaava sähkölämmitys, on omakotitalossa asuvalla sähkölämmittäjällä tyypillisesti kerrostaloasujaa enemmän sellaista sähkönkäyttöä, jonka käytön voi helposti ajoittaa yöaikaan. Omakotiasujan suuremmasta ajallisesti ohjattavasta  sähkömäärästä (kWh) johtuen omakotiasujan on helpompi vaikuttaa energiamaksuun. Jos sähkön käyttö painottuu niille tunneille, jolloin spot-hinnat ovat matalia, profiilivaikutus alentaa sähkön hintaa. Käytön painottuminen kalliiden spot-tuntien ajalle vastaavasti nostaa hintaa koska profiilivaikutus on positiivinen. Olemme vertailleet pörssisähkön laskutushinnan muodostumista kahden testiasukkaan välillä blogikirjoituksessa: Sähkölämmittäjä säästää pörssisähkösopimuksella.


Kiinnostaako fiksu sähkönkäytön ohjaaminen?

Tutustu spot-sähkön ja määräaikaisen sähkösopimuksen parhaat palat yhdistävään Priima-sopimukseen. Priima-sähkösopimuksella ostat edullista spot-sähköä, mutta voit halutessasi vakauttaa sähkönhintaa maksuttomilla hintakiinnityksillä. Nyt kaupan päälle Mokkamestareiden erikoiskahvit!

Lue lisää Priima-sopimuksesta