Opas sähkön ostamiseen omakotiasujalle

Määräaikainen sopimus ja kiinteä sähkön hinta

Perinteinen tapa solmia sähkösopimus on ollut määräaikaiseen sopimukseen sitoutuminen kahdeksi vuodeksi kerrallaan. Sopimusta ei voi irtisanoa kesken sopimuskauden, vaan se päättyy vasta määräajan umpeutuessa – poikkeuksena tietysti esimerkiksi muutto, jolloin sopimus purkautuu.

Määräaikaista ja kiinteähintaista sähkösopimusta tarjoava sähkönmyyjä joutuu hinnoitteluhetkellä arvioimaan sähköpörssin ostohinnan kehitystä jopa kahdeksi vuodeksi tulevaisuuteen. Samalla myyjän on varmistettava, että hinnassa on mukana sen verran katetta, että jokainen myyty sähkösopimus pysyisi kannattavana koko sopimusajan. Muutoin ei kauppa kannata.

Asiakkaan etuna tässä sopimustyypissä on, että silloin tietää sähkön hinnan pysyvän samana koko sopimuskauden. Toisaalta se voi olla myös riski, sillä sähköpörssin hintatason laskiessa voi sopimuksen hinta olla paljonkin markkinahintaa korkeampi. Määräaikaisen sopimuksen kannattavuus riippuukin täysin sopimushetken ajoituksesta. Parhaassa tapauksessa sähkösopimuksen on onnistunut tekemään juuri oikealla hetkellä, kun sähkön hinta on ollut markkinoilla historiallisen alhaalla, mutta huonoimmassa tapauksessa silloin, kun hinnat ovat huipussaan. Väärällä hetkellä tehdyn sopimuksen kanssa joutuu silloin elämään vielä pitkään.

Vai sähköpörssin hintoihin perustuva sopimus?

Toinen vaihtoehto on ostaa sähköä jatkuvasti sähköpörssin hinnalla, eli toistaiseksi voimassa olevalla sopimuksella. Hinta muodostuu tunti tunnilta todellisen kysynnän ja tarjonnan mukaan, jolloin myös hinnat eri tunteina vaihtelevat. Esimerkiksi öisin sähkön hinta voi olla jopa lähellä nollaa, kun taas päivällä ja yksittäisten kulutuspiikkien aikaan se on usein keskimääräistä korkeampi. Yksittäiset päivät tai tunnit eivät kuitenkaan vuositasolla vaikuta sähkön keskihintaan merkittävästi. Tuntikohtaisia hintoja voi katsoa esim. Nordpoolin sivuilta.

Pörssisähkön hintatiedot ovat julkisia ja jatkuvasti kaikkien nähtävillä. Myyjät käyvätkin kilpailua lähinnä lisäpalveluilla ja toimitusmarginaalin suuruudella – tai paremminkin pienuudella. Pörssisähkösopimus on sen myötä myös asiakkaalle läpinäkyvä, koska kaikki hintakomponentit on eritelty laskussa. Hinnoittelu muistuttaakin pitkälti pankkilainojen hinnoittelumallia.

Pörssisähkösopimuksessa asiakas voi itse vaikuttaa sähkönsä hintaan esimerkiksi painottamalla sähkön käyttöä vuorokauden halvemmille tunneille. Tämän lisäksi pörssisähkön hinnassa ei ole sähkönmyyjän riskimarginaalia, kuten määräaikaisten sopimusten yksikköhinnassa. Siksi pörssisähkö on pidemmällä aikavälillä edullisin tapa ostaa sähköä.


Priima-sähkösopimus yhdistää kiinteän hinnan ja pörssisähkön

Käyttämäsi sähkön hinta on ajantasalla, mutta voit silti vaikuttaa itse sähkön hintaan ajoittamalla sähkönkäyttöäsi oikein. Voit myös vakauttaa sähkön hintaa hintakiinnityksillä, jos hintatason heilunta hirvittää. Jos omistat aurinkosähköjärjestelmän, saat itse tuottamastasi ja myymästäsi sähköstä parhaan mahdollisen hyödyn. Tuntikohtainen sähkön mittaus mahdollistaa lähitulevaisuudessa myös osallistumisen kysynnänjoustoon silloin, kun sähköstä on niukkuutta.
Priima-sähkösopimus - sähkölämmittäjän paras sopimus

Omakotitaloasujan sähkösopimusopas kokonaisuutena

Haluaisitko lukea lisää vinkkejä sähkölämmittäjälle? Linkin kautta saat ladattua oppaan kokonaisuutena, pdf-muotoisena ja täydentävien kuvien kera. Oppaan lopusta löydät myös vinkkejä siihen, kuinka välttää ongelmia sähkösopimuksen solmimisessa ja mitkä asiat kannattaa aina tarkistaa ennen kuin solmii sopimuksen sähkönmyyjän kanssa.
Lataa opas tästä

Parhaimmat ratkaisumme sähkölämmittäjälle

Priima-älysähkösopimus

Priima-sähkösopimus

Pörssisähköä ja takuuhintaista sähköä yhdellä sopimuksella? Nyt Mokkamestareiden erikoiskahvit kaupan päälle!

HintaSPOT-hinta + 0,35 snt / kWh
VoimassaToistaiseksi voimassa
Perusmaksu3,99€/kk
2,53
snt/kWh maaliskuun spot-keskihinta
0,35 snt / kWh + SPOT
  • Tutustu
  • Tilaa
Toistaiseksi voimassa oleva Markkina-sähkösopimus Tampereelle ja muualle Suomeen

Markkina-sähkösopimus

Sähköä aina markkinahintaan - ilman sitoutumista. Hinta päivittyy neljästi vuodessa.

HintaPäivittyy 4 kertaa vuodessa
VoimassaToistaiseksi voimassa
Perusmaksu2.99€/kk
4,95
snt/kWh
hinta 31.3.2020 saakka 6,95 snt/kWh
  • Tutustu
  • Tilaa
Määräaikainen TAKUU-sähkösopimus Tampereelle, Ouluun, Helsinkiin, minne tahansa

Takuu-sähkösopimus

Jättäisitkö sähkönhinnasta huolehtimisen muille? TAKUU-asiakas pääsee helpolla - yksi hinta, kaksi vuotta, ei stressiä!

HintaPysyy samana
Voimassa2 vuoden määräaikainen
Perusmaksu3,99 €/kk
4,99
snt/kWh (yleissähkö)
Omat hintansa eri mittaustavoille
  • Tutustu
  • Tilaa